Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2013 18:13 - Коледно настроение или депресия – от какво зависи?
Автор: kakvodapodaria Категория: Забавление   
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.12.2013 18:14


 Наред с нарастващото вълнение около предстоящите празници, психолозите напомнят за хората, които страдат от афективните разстройства, за начина, по който този период от годината им влияе.   image Състоянието на тези, които са засегнати от депресия и чувство на тревожност например, може да се влоши покрай приготовленията и създалия се стрес преди празниците. Още повече, ако в нечий живот е имало трагично събитие, в края на годината е възможно травмата да се „възроди“.   Според проучване , въпреки тези неприятни усещания, които празниците често предизвикват, най-много посегателства над собствения живот са през пролетта и лятото.    Според някои експерти стресовите периоди не водят до повече случаи на депресия или други афективни разстройства.    Празниците обаче може да не се окажат най-хубавите дни за някои, а да ги накарат да се чувстват изолирани и да засилят у тях усещането за самота и тъга. Това важи особено за тези, които нямат връзка със семейството си.  
image Празничните задължения и очаквания също могат да тестват хората, които се чувстват уязвими по някаква причина. Така например, ако сме имали проблем с алкохола, но наскоро сме се отказали от вредния навик, може да се окаже изключително изпитание да се намираме сред такива, които консумират алкохол. 
Подобни трудности могат да имат и тези, които се борят с излишните килограми. Какви обаче са препоръките на експертите, за да се облекчи подобно състояние...   Да се елиминират потенциалните стресори още отрано. Празничното планиране обикновено е забързано, всичко винаги се случва в последния момент. Трябва да се погледне по-реалистично на задълженията, които предстоят и да се направи план по-рано, за да може да се изпълни всичко замислено без стрес и напрежение. Да се осигури достатъчно сън и движение. И двете могат да намалят стреса и ще помогнат за доброто себеусещане.

image


Да поддържаме рутината. Не трябва да се прекъсва извършването на дейностите, които ни карат да се чувстваме добре.

Ако за едни Декември е най-чаканият и весел месец от годината, за друго това е месецът на стреса, умората и депресията. Главоблъсканицата какво, на кого и откъде да купите за подарък, цялото това тичане по магазини, изпразването на джобовете за секунди, пътуванията в стремежа си да огреете навсякъде, за да няма сърдити роднини и приятели, еднообразното ежедневие стил "от маса на маса", наздравиците, алкохола, безсънието, главоболието, преяждането... sex shop Ако за някои това е част от забавлението на празника, за други това е кошмарът, който се сбъдва всяка година на Коледа.    
Нека не прекаляваме с очакванията. Не бива да забравяме, че е нормално невсеки път да се чувстваме толкова развълнувани по това време на годината. А в случаите, когато изпитаме депресия, трябва да поговорим с някого, който да ни подкрепи и да ни подейства добре.   



Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kakvodapodaria
Категория: Забавление
Прочетен: 4919
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930